Goodwill:

Ben je benieuwd wat je bedrijf waard is, dan kijk je allereerst naar alle inventaris, voorraad etc. Er zijn echter ook dingen in je bedrijf waar je wel degelijk een voordeel mee behaalt maar waar je moeilijker een prijskaartje aan hangt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kennis en kunde van het personeel, de waarde van dit soort zaken valt onder goodwill. Goodwill wordt ook wel de contante waarde van de overwinst van de onderneming genoemd.

De berekening van goodwill kan zeer complex zijn, goodwill is immers ontastbaar, je ziet het niet direct maar het bestaat wel en het heeft ook zeker een invloed op het uiteindelijke resultaat van het bedrijf. Goodwill komt enkel naar voren op het moment dat je een bedrijf verkoopt inbrengt of koopt. De hoogte van de goodwill is het bedrag dat de koper ervoor betaald heeft. De koper kan deze goodwill activeren en hier in 10 jaar op afschrijven, voor de verkoper is goodwill een deel van zijn verkoop-/stakingswinst. Op het moment van ruisende inbreng van een onderneming zal je zelf de hoogte van de goodwill moeten schatten, KLIP kan je hier bij helpen. Er is immers geen vaste methode om goodwill te berekenen en er zal gekeken moeten worden naar alle omstandigheden.

Omdat de waarde van goodwill zo lastig is vast te stellen wordt er vaak gebruik gemaakt van een earn-out regeling. Hierbij wordt over een deel van de goodwill afgerekend bij verkoop, daarnaast zal er elk jaar een deel van de winst van het bedrijf worden betaald. Voor de kopende ondernemer geeft dit een stukje extra zekerheid, de verkopende partij zal echter wel langer op het geld moeten wachten en is afhankelijk van de prestaties van zijn opvolger.

Het vraagstuk omtrent goodwill is erg ontastbaar en KLIP helpt je graag dit een stukje inzichtelijker te maken.