Omzetbelasting, een vak apart!

De omzetbelasting kenmerkt zich door uiteenlopende percentages en talloze uitzonderingen. Het kan zo maar gebeuren dat u te veel of juist te weinig betaalt. Met een goed btw-advies kunt u geld verdienen. Misschien wel meer dan je denkt. Bij iedere transactie is de vraag wat de btw-gevolgen zijn. Het berekenen en verrekenen van omzetbelasting (btw) lijkt eenvoudiger dan het is. Weet je precies wanneer een btw-vrijstelling geldt? Weet je welk btw-tarief u in rekening moet brengen? Voldoet je administratie en facturatie aan alle btw-regels? Maak je correcties voor privégebruik? Deze typische btw-vraagstukken vragen om btw-advies passend bij je bedrijf en situatie. Het is belangrijk dat je zicht hebt op je btw-situatie. Want op naheffingen en boetes zit niemand te wachten. Je voorkomt bij tijdig inzoomen niet alleen btw-problemen en discussies met de Belastingdienst, maar behoudt daarbij ook de kans op het behalen van btw-voordeel.

KLIP advies helpt u bij het opzetten van een administratie waarin de BTW correct wordt verwerkt in de boekhouding. Daarnaast kunt u bij onze BTW specialist terecht voor al uw BTW-vraagstukken.

Binnen de BTW is het uitgangspunt belasting te heffen over prestaties door ondernemers op basis van de vergoeding daarvoor. Btw wordt geheven over de vergoeding voor de levering van goederen en diensten. Deze vergoeding kan zowel in geld als in natura worden ontvangen, en hoeft niet zoals in de inkomstenbelasting een reële waarde te vertegenwoordigen (er is geen transfer pricing binnen de BTW). De vergoeding voor een prestatie kan ook door een andere dan de afnemer van de prestatie betaald worden, deze vergoeding is dan nog steeds belast met BTW. Kostenvergoeding vallen in principe ook onder de vergoeding voor de prestatie, en zijn dus belast tegen hetzelfde percentage als de onderliggende dienst. Zo kan het zijn dat u toch btw moet berekenen over bijvoorbeeld doorberekende creditcardkosten, waar deze normaal zouden zijn vrijgesteld. Je verricht als ondernemer immers geen creditcard diensten maar een geheel ander soort prestatie, dit wordt ook wel eenheid van prestatie genoemd. Wanner u twijfelt over de exacte hoogte van de vergoeding voor een prestatie kunnen onze fiscalisten je hier zeker mee helpen.